Friday, January 14, 2011

Membuat pulut lemang


Bersihkan beras pulut dan keringkan air.

Parut kelapa.

Ramas-ramas kelapa.

Perah kelapa untuk mendapatkan santan. Tapis kelapa untuk asingkan hampas kelapa dengan santan.

Gaulkan santan dengan beras pulut tadi. Masukkan garam sebagai perasa. Hanya masukkan garam secukup rasa. Masukkan beras pulut ke dalam buluh berserta santan. Jangan isi beras purut sehingga penuh buluh, biarkan tinggal ruang sedikit diatasnya supaya ketika memasak ianya tidak membuak keluar. Masukkan santan sehingga tutupi beras didalam buluh tersebut.

Jika mahukan kelainan, boleh memasukkan jagung ke dalam beras pulut tadi. Jika memasukkan jagung, santan jangan terlampau banyak. Hanya memasukkan santan sama paras dengan beras pulut.


Inilah hasil apabila buluh sudah diisi dengan beras pulut (memang tak nampak...hiihi..saja nak tunjuk). :)

Penyediaan buluh .::. Membuat pulut lemang .::. Proses membakar lemang dan siap

0 comments:

Post a Comment