Friday, January 14, 2011

Pengalaman membuat lemang

Setiap tahun menjelang Hari Raya Aidilfitri, nenek saya akan membuat lemang serta rendang ayam. Lemang menjadi perkara wajib setiap tahun untuk beraya. Setiap tahun balik kampung untuk beraya adalah perkara yang amat ditunggu-tunggu oleh saya dan keluarga. Gambar dibawah merupakan proses membuat lemang. Kita mulakan dengan memasukkan daun pisang ke dalam buluh.

Penyediaan buluh

Buluh hendaklah yang nipis dan perlu dicuci sebelum guna. Gunakan daun pisang yang muda dan potong daun tersebut mengikut panjang buluh (biarkan lebih sedikit daripada tinggi buluh).

Gunakan batang ditengah daun pisang untuk dijadikan pemegang daun pisang untuk dimasukkan ke dalam buluh.

Belah batang ditengah daun pisang tersebut dan masukkan daun pisang di dalam belahan tersebut. Kemudian gulung daun pisang tersebut.

Gulung lagi....

Gulung sehingga daun pisang sehingga di penghujung daun tersebut.

Masukkan gulungan tersebut ke dalam buluh. Masukkan gulungan itu sampai ke dasar buluh tersebut.

Apabila gulungan itu sampai ke dasar buluh, tarik perlahan-lahan batang pisang tadi keluar.

Dengan menggunakan batang pisang tadi, ratakan daun pisang ke sekitar dinding buluh tersebut.

Inilah separuh daripada hasil yg sudah siap dimasukkan daun pisang ke dalam buluh.


Penyediaan buluh .::. Membuat pulut lemang .::. Proses membakar lemang dan siap

0 comments:

Post a Comment