Saturday, January 15, 2011

Pau

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pembuatan pau sebenarnya tak susah, cuma ia memakan masa yang lama kerana adunan tepung pau itu perlu dibiarkan sehingga kembang. Dibawah adalah resepi bagi adunan tepung pau.

1000 g tepung gandum/tepung pau (Blue Key)
11 g (sebungkus) Yis Segera Mauripan
200 g (1 cawan) gula
100 g (½ cawan) minyak jagung
460 g (2 ½ cawan) air

Satukan tepung, yis dan gula. Gaul. Kemudian masukkan air dan adunkan sehingga adunan tepung tadi menjadi licin. Kemudian biarkan adunan sehingga adunan tersebut kembang 2 kali ganda daripada asal. Tutup bahagian atas bekas dengan kain lembap dan biarkan adunan ditempat yang panas. Selepas kembang tumbuk adunan tersebut dan uli sekejap. Bulatkan adunan dan masukkan inti. Lapik adunan dengan kertas dan biarkan selama 5-10 minit sebelum masak. Selepas itu masak kedalam pengukus selama 10 minit dengan api kuat.

Dibawah adalah gambar dalam pembuatan pau, walaupun bukan setiap langkah dalam pembuatan pau saya tangkap.

Kotak tepung pau Blue Key 1 kg.


1) Daging lembu dipotong dadu/kecil-kecil.
2) Bawang kecil dan bawang putih dicincang.
3) Kentang yang telah direbus terlebih dahulu dan dipotong dadu (rebus separuh masak).
4) Lobak merah dipotong dadu kecil.
5) Cili besar dipotong dadu kecil.
6) Rempah kari (bibancuh air sebelum ditumis).

Cara-cara membuat:
Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawng putih. Bawang sudah garing masukkan rempah kari yang dibancuh dan tumis sehingga naik minyak. masukkan lobak merah, daging dan kentang sehingga empuk. Masukkan cili besar dan kacau lagi. Masukkan sedikir garam dan gula sebagai perasa.


Inti yang telah siap dimasak.


Adunan tepung yang sudah diuli sehingga licin permukaannya dan dibiarkan. Tutup bahagian atas bekas dengan kain lembap dan biarkan adunan ditempat yang panas.


Selepas adunan tepung dibiarkan dan kembang 2 kali ganda daripada yang asal.


Lapik adunan dengan kertas dan biarkan selama 5-10 minit sebelum masak.


Pau yang sudah dimasak di dalam pengukus.

Sebahagian pau yang sudah dimasak dan sedia dimakan. :)


Bahagian dalam pau. ~~~ :)

0 comments:

Post a Comment