Friday, January 14, 2011

Proses membakar lemang dan siap

Proses membakar lemang dan siap

Sediakan bara api.

Apabila bara api telah siap. Letakkan keseluruhan lemang. Jangan letak lemang tersebut terlampau condong, ia mengakibatkan santan di dalam lemang akan tumpah.

Balikkan lemang dari bahagian ke bahagian supaya ianya masak keseluruhan. Semasa membakar tengok dibahagian atas lemang samaada santan kering atau tidak. Tambah santan jika lemang tersebut tidak cukup santan (bahagian atas mentah).

Inilah hasil jika lemang sudah masak. Keluarga saya gemar meletakkan lemang tersebut disitu sehingga petang supaya semasa berbuka puasa nanti kami boleh makan lemang panas-panas. Sedap... ~~~ :)

Lemang yang telah diangkat ke atas rumah.

Lemang jagung. Sedap. Tiba masa untuk makan ketika lemang masih panas. Lemang yang asli saya terlupa nak ambil gambarnya. Terlupa sebab kat kepala asyik ingat nak makan lemang je. ....... :)

Penyediaan buluh .::. Membuat pulut lemang .::. Proses membakar lemang dan siap

0 comments:

Post a Comment